Thursday, June 25, 2009

Silverskatt hittad på Öland

Det var länge sedan det hittades någon silverskatt i Kalmarsundsområdet. Men nu har man hittat en på Öland. En ganska rejäl sådan också. Skatten påträffades av en lantbrukare i Skedstad (Bredsätra socken). Ett mynt ledde arkeologerna Jan-Henrik Fallgren och Mats Blomé att med metalldetektor lokalisera fyndet. Tidningen Barometern rapporterar att fyndet bestod av ca 1000 mynt av arabiskt, engelskt och tyskt ursprung. Ett mynt var dessutom från Indien, vilket är närmast unikt i svenska skattfynd. Ytterligare ett mynt är präglat i Sigtuna. I fyndet ingick också en del så kallat bitsilver i form av sönderdelade smycken. Jag har inte sett någon direkt datering av fyndet, men av bilder och information om mynten att döma torde det röra sig om ett fynd från 1000-talet.

Tidigare har man undersökt en boplats från mellersta järnåldern i Skedstad, då bl a depåer med ämnesjärn och bitguld hittades. En boplats från vikingatid - tidig medeltid är känd från närbelägna Gåtebo. Från gåtebo kommer också det välkända Gåtebokorset, ett krucifix med kedja i silver från 1000-talet. Nere vid kusten återfinner man slutligen den medeltida hamn och handelsplatsen Sikavarp och Kapelludden.

Framkommer någon ny information om skattfyndet kommer jag att presentera den här på bloggen. Tillsvidare kan man se ett inslag från Smålandsnytt för att få en uppfattning om hur fyndet ser ut.

3 comments:

Martin said...

Härligt fynd!

Gulligt att inslaget börjar och slutar med tutande i bronålderslur. Men vem vet, kanske hade man råkat hitta en lur i nån våtmark vid Skedstad och använde den att musicera med på 1000-talet också. (-;

Michael Dahlin said...

Kul fynd, nästan lika kolt som svärdet i Oskarshamn!!!

På tal om bronsålder och bronslurar, så verkar den stora allmänheten tro att det finns tusentals sådana och att vi har hela magasinen fulla av dom. Det är lite av mina erfarenheter när jag är ute och guidar. En lärare frågade om vi åt gråsuggor på bronsåldern, hjälp!! Betänk att man på bronsålden ständigt blåste i bronslurar och tuggade gråsuggor. Lyckat koncept eftersom det tydligen fortsatte in på 1000-talet AD.

Anonymous said...

maste kolla:)