Tuesday, March 18, 2008

Gammal Kalmararkeologi

Arkeolog är väl ett av de yrken som av almänheten ibland kan uppdattas som ganska udda. I en värld där allt ska mätas i mängden kvantifierbar nytta händer det att folk undrar vad arkeologer sysslar med "i verkligheten". Och nog har väl en och annan retat sig på dessa "forndårar" som alltid är ivägen när det ska byggas något... På den positiva sidan visar många också ett stort intresse för vad arkeologer sysslar med. Och det intresset växer ju mer kunskap som arkeologerna förmedlar. På såvis fyller även en enkel arkeologiblogg som den du just nu läser en funktion, förutom att vara rolig att skriva på för dess författare.

Nu är inte arkeologi det enda "udda-intresse" jag har. Jag har ytterligare ett sådant, som antagligen är ännu mer udda och företrädesvis annars utövas av medelålders och äldre män som ofta heter Lars och Bernt samt gärna är födda på 1940-talet. Det intresset handlar om gamla vykort. Jag tycker att dessa bilder är en oskattbar och mycket spännande och rolig kulturskatt som har mycket att berätta om hur det såg ut och var "förr i tiden", dvs företrädesvis under det senast gångna seklet. Det har jag redan flaggat för i detta inlägg.

1930-talet var en aktiv tid ur arkeologisk synvinkel i Kalmar. Det var då man torrlade hela Slottsfjärden och kunde tillvarata ett mycket omfattande och unikt medeltida fyndmaterial. Materialet var på sin tid känt som det största koncentrationen på svenskt område. Bland annat utmärker sig ett omfattande keramikmaterial och flera båt-vrak. Undersökningarna ägde rum 1933-34. Redan året innan, 1932, utfördes som en första etapp en utgrävning och återställning av slottets igenfyllda vallgrav. Och det är här som vykorten kommer in i bilden. När jag för en tid sedan bläddrade i en låda med Kalmar-kort hittade jag ett par fotofrafier som förställer just utgrävningen av vallgraven. På baksidan står skrivet med bläk: "Foto: A. E. Thulin, Kalmar 1932". Ett fint fynd för en arkeolog, även om det inte varken är speciellt gammalt eller påträffat i jorden! Bilderna ser du här nedan. (Klicka på bilden för att se den i större format).

4 comments:

Martin said...

Mäktigt! Undrar om de där ens finns i ATA.

Pierre said...

Det finns väl ganska många häftiga bilder från Slottsfjärden, men hur det är med just dessa vet jag inte. Har ingen aning om vem fotografen kan vara, privatperson eller någon som "var med". Det var läckert att hitta dem där i lådan i alla fall!

Anonymous said...

Hej,

Fick en massa gamla vykort av en släkting, gissningsvis mest 50 och 60-talet. Några ännu tidigare. Finns det någonstans som man kan lämna dessa då jag inte har plats för 2 kassar med vykortspärmar hemma?

Pierre said...

Ja det beror förståss på typ av kort, motiv och liknande. Jag köper t ex kort med svenska topografiska motiv.

Annars finns det en del auktionsfirmor och handlare. Kolla t ex www.gamlavykort.nu , titta under Länkar i menyn så hittar du en del av just auktionsfirmor och handlare. Man kan också pröva lyckan med att sälja själv på Tradera - www.tradera.se - om man tycker det är värt jobbet.