Friday, February 13, 2009

Vad är det?

Förra året var mina kompisar i Söderåkra hembygdsgille ute och gjorde en inventering av en åker söder om Bergkvara. Ett litet fyndmaterial med bl a några flintbitar blev resultatet. Men man hittade även det stenföremål som ni ser på bilderna här nedan.

Det spontana förslaget på vad det är för något var nätsänke. Och det kan det väl kanske vara? Men det är också påtagligt likt de eldslagningsstenar som brukar knytas till äldre järnålder. De senare brukar dock vara tillverkade av andra bergarter, så vitt jag vet. Det aktuella föremålet är tillverkat av sandsten. Måtten är 7,2 cm lång, 3,9 cm bred och 2,2 cm tjock.

Nätsänke? Eldslagningssten? Något annat? Vad tror ni, kära läsare?

3 comments:

Martin said...

Jag gissar på eldslagningssten. Yngre romartid eller folkvandringstid. Fåran kring kanten är till för att man skall kunna fästa stenen baktill i bältet. Om det vore ett nätsänke hade det räckt med ett hål i ena änden.

Sandsten är mycket riktigt ett ovanligt material för en eldslagningssten, men det borde funka. Principen bakom ett eldstål är nämligen att stenen hyvlar loss spån av stål som fattar eld av friktionsvärmen.

Finns det ingen eldslagningsfåra på ena plattsidan?

Anonymous said...

Instämmer helt med föregående svarare - det ser ut som en tämligen normal oval eldslagningssten. Det finns en liten samling slika av just sandsten hos SHM - och säkert ett försvarligare gäng som bara reggats som "sten".

/N B

Anonymous said...

Tackar för kommentarerna! Jo jag lutar nog åt eldslagningssten jag också. Hittade också en uppgift om en snarlik funnen på Öland, också av sandsten.

Det finns ingen eldslagningsfåra, har det funnits har den varit på den sida som inte syns i bild, där är stenen trasig och ytan borta.