Wednesday, September 04, 2013

Massakern i Sandby borg på TV

Lite om de spännande undersökningarna i Sandby borg på Öland kan man se på Smålandsnytt idag. Mer om Sandby lär det bli på Vetenskapens värld framöver, ryktas det i alla fall.


6 comments:

Unknown said...

Spännande! Lite off-topic kanske men en tanke som slog mig när jag tittade på Sandby borg på google maps var att den var väldigt lik Påbonäs borg i både formen och storlek. Eftersom inga utgrävningar gjorts i Påbonäs, kan en vara säker på att det är på 1300-talet som den uppfördes från grunden eller kan det funnits någon befästning på platsen sedan tidigare? Jag tycker källorna till när Påbonäs borg kom till verkar lite luddiga och det är synd att det inte finns mer information om uppförandet av den och att inte mer gjorts för att ta reda på det :)

Mvh
Oskar

Pierre said...

Jag vågar nog påstå att jag är så säker man kan vara utan daterande källmaterial på att Påbonäs är medeltida. Den överensstämmer generellt med frälseborgar från den tiden. Sandby är en ringborg av den typ som vi känner från Öland. Påbonäs är en platå som varit kringgärdad av en träpallisad och jag tycker inte de är så lika. Du har dock rätt i att källorna till Påbonäs lämnar en hel del övrigt att önska och det skulle vara en riktig höjdare att få sätta spaden i jorden där!

Unknown said...

Tack för svaret :) Jo visst är det en medeltida frälseborg där, men innan man satt ett spadtag där så vet man inte vad som gömmer sig under vallarna. Har sett för många Time Team-avsnitt tror jag (det har hänt då och då att de hittat bra mycket äldre lämningar under vad man trott var romerskt eller medeltida)! :)

//Oskar

Pierre said...

Visst, jag ska inte säga att det är omöjligt. Men jag håller det inte för troligt. Fast jag skulle bli väldigt förtjust om jag hade fel. =)

Unknown said...

Hehe, nää - det var inte så troligt att hitta en romersk keramikskärva i en rotvälta heller men likväl! Det är i alla fall fascinerande att "drömma" om vad som kan gömma sig i Möres kustlands jordar :)

Anonymous said...

One hot archaeology chick there =)